Kako znati da li vam je ventil otvoren ili zatvoren

Jedno pitanje koje muči vlasnike kuća i profesionalce je: „Da li je moj ventil otvoren ili zatvoren?“Ako imate aleptir ili kuglični ventil, orijentacija ručke pokazuje da li je ventil otvoren ili zatvoren.Ako imate globus ili zasun, može biti teško odrediti je li vaš ventil otvoren ili zatvoren jer postoji malo vizualnih znakova, što znači da se morate osloniti na otpor da biste utvrdili je li vaš ventil zaista zatvoren.U nastavku ćemo pogledati četiri različite vrste ventila i razgovarati o detaljima određivanja da li je ventil zatvoren ili otvoren.

Da li je moj kuglasti ventil otvoren ili zatvoren?
Crvena ručkaPVC kuglasti ventil

Kuglasti ventili su tako nazvani zbog kuglice koja se nalazi unutar stambene jedinice.U sredini lopte postoji rupa.Kada je ventil otvoren, ova rupa je okrenuta prema toku vode.Kada je ventil zatvoren, čvrsta strana sfere je okrenuta prema toku, efikasno sprečavajući tečnost da se kreće dalje napred.Zbog ovog dizajna, kuglični ventili su vrsta zapornog ventila, što znači da se mogu koristiti samo za zaustavljanje i pokretanje protoka;ne regulišu protok.

Kuglasti ventili su vjerovatno ventili koje je najlakše vidjeti da li su otvoreni ili zatvoreni.Ako je ručica na vrhu paralelna sa ventilom, ona je otvorena.Isto tako, ako je ručka okomita na vrh, ventil je zatvoren.

Uobičajena mjesta na kojima možete pronaći kuglaste ventile su u navodnjavanju i gdje trebate kontrolirati dovod vode iz jednog područja u drugo.

Kako odrediti da li vam je leptir ventil otvoren
Tip lugpvc leptir ventil

Leptir ventili se razlikuju od svih ostalih ventila u ovom članku jer se mogu koristiti ne samo kao zaporni ventili, već i kao regulacioni ventili.Unutar leptir ventila je disk koji se okreće kada okrenete ručku.Leptir ventili mogu regulisati protok delimičnim otvaranjem ploče ventila.

Leptir ventil na vrhu ima ručku s polugom sličnu onoj od kugličnog ventila.Ručka može ili pokazati da li je protok uključen ili isključen, kao i djelomično otvoriti ventil zaključavanjem poklopca na mjestu.Kada je ručka paralelna sa ventilom, ona je zatvorena, a kada je okomita na ventil, otvorena je.

Leptir ventili su pogodni za navodnjavanje bašte i takođe se često koriste u aplikacijama sa ograničenim prostorom.Imaju tanak dizajn koji je savršen za uske prostore.Zbog unutrašnjeg diska, ovi ventili nisu najprikladniji za aplikacije visokog pritiska jer će uvijek postojati nešto što će djelomično blokirati protok.

Kako znati da li je zasun otvoren
Sivi zasun sa crvenom PVC ručkom

Zasun je izolacijski (ili zaporni) ventil instaliran na cijevi koja treba potpuno zatvoriti ili otvoriti protok.Zasun ima dugme na vrhu koje, kada se okrene, podiže i spušta kapiju iznutra, otuda i naziv.Da biste otvorili zasun, okrenite dugme u smeru suprotnom od kazaljke na satu i u smeru kazaljke na satu da zatvorite ventil.

Nema vizuelnog indikatora da se vidi da li je zasun otvoren ili zatvoren.Zato je važno zapamtiti da kada okrenete dugme, morate stati kada naiđete na otpor;kontinuirani pokušaji okretanja ventila mogu oštetiti kapiju, čineći vaš zasun beskorisnim.

Najčešća upotreba zasuna u kući je za zatvaranje glavnog vodovoda, ili kao što ćete možda vidjeti češće, za slavine na vanjskoj strani kuće.

Je li moj ventil za zatvaranje zatvoren?
Globe ventil od nerđajućeg čelika

Posljednji ventil na našoj listi je globus ventil, koji je još jedna vrsta globus ventila.Ovaj ventil izgleda slično kao zasun, ali je kompaktniji.To je također ventil koji vam je vjerovatno najpoznatiji.Ovi ventili se obično koriste za povezivanje uređaja kao što su toaleti i lavaboi na vodovodne linije u vašem domu.Okrenite zaporni ventil u smjeru kazaljke na satu da zatvorite dovod i suprotno od kazaljke na satu da ga otvorite.Kuglasti ventil ima stablo ispod ručke koje se diže i spušta kako se ventil zatvara i otvara.Kada je ventil zatvoren, vreteno ventila nije vidljivo.

Konačni savjet: Upoznajte svoj tip ventila
Na kraju dana, najvažniji dio saznanja da li je ventil otvoren ili zatvoren je znati koji tip ventila imate.Kuglasti i leptir ventili imaju ručku na vrhu koja pokazuje da li je ventil otvoren ili zatvoren;Zasun i globusni ventil zahtijevaju okretanje dugmeta i nemaju ili teško vide vizualne znakove prilikom otvaranja ili zatvaranja.


Vrijeme objave: 27.05.2022

Aplikacija

Podzemni cjevovod

Podzemni cjevovod

Sistem za navodnjavanje

Sistem za navodnjavanje

Sistem vodosnabdijevanja

Sistem vodosnabdijevanja

Zalihe opreme

Zalihe opreme